iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Zažít město jinak – s Jaroslavem Foglarem – v roce 2022

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

5.10.2022 13:13
Autor: Menhart, Počet přečtení: 665

Obrázek ke článku Zažít město jinak – s Jaroslavem Foglarem – v roce 2022

V sobotu 17. září 2022 proběhl v Praze na Farkání 41. výroční oheň oddílu Táborový oheň a v rámci oslav zde členové PP SPJF a tohoto oddílu pro své sousedy připravili několik atrakcí, které mají původ v prezentaci SPJF na Bambiriádě, na příměstském táboře SPJF Rychlé šípy nebo v oddílu Pražská Dvojka – Hoši od Bobří řeky. Vše bylo v rámci větší akce Zažij město jinak.


Pražská pobočka SPJF v nedávné době společně s pražským farkáňským sousedským spolkem za podpory ČSOB a SNJF instalovala 13. "foglarovské" zastavení naučné stezky v Radlicích, Malvazinkách a na Farkáni v Praze 5. Zmiňován je zde také turistický oddíl Táborový oheň, který v oblasti Farkáně byl založen před 40 roky ve foglarovském duchu.

Vedoucí tohoto oddílu jsou členy PP SPJF.

 

PP SPJF připravila několik atrakcí, které sdružila do Soutěže O posvátný strom Vontů ze Stínadel. Na každé atrakci označené siluetou bobra mohli hráči získat kartičky s foglarovským motivem - Ulčovky.
Kdo  získal nejvíce kartiček, obdržel posvátný strom ginkgo biloba. Další v pořadí získali "foglarovské" ceny.

 

Mezi atrakce od SPJF patřilo:


Zastřel prakem obludu

Střelba prakem, který přestřelí i Prokopské údolí (na šířku!)... To byl zážitek. 
Terč si mohli hráči vybrat podle toho v kom viděli nestvůru a nebezpečí  – cílem byl buď Voldemort s hlavou diktátora nebo Rychlé šípy.
Z 5 střel bylo třeba se aspoň 1x trefit.   

Obluda měla obličej Vladimíra Vladimíroviče.

 

Střelba foukačkou

V dětství dnešní muži -  dospěláci měli každý svoji flustrubku. Soutěžící mohli zažít ten pocit lovce z Amazonie a ulovit Zelenou příšeru...
Z 5 střel bylo třeba se aspoň 1x trefit.

Po každém použití jsme náhubek flustrubky dezinfikovali. :-)

 

Hra s kolíky

se jmenuje Mölkky a doslava dobývá celý svět! Je nejrychleji prodávanou venkovní hrou v severských zemích a od roku 2004 se ve finském Lahti konají turnaje mistrovství světa. Hraje se i na táboře Hochů od Bobří řeky.
Pravidla: Hráči se střídají a hází házecím kolíkem na očíslované kolíky a body za shozené kolíky se v průběhu hry zapisují a sčítají. Je třeba vždy shodit jen 1 kolík a započítat si jeho bodovou hodnotu. Pokud shodíte více kolíků, započítavá se jen 1 bod za každý shozený kolík. Musíte dosáhnout přesně součet 50 bodů. Pokud překročíte tuto hodnotu, pokračujete ve hře s bodovou hodnotou jen 25 bodů.

 

Hra s kolíky je celá ze dřeva a lze si ji udělat i na táboře. Normálně je jen 12 kolíků, ale Hoši od Bobří řeky si přidělali kolík s číslem 13.

 

Létající Čestmír

byla původní hra pro  Bambiriádu 2002, kterou vymyslelo Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Vznášející se hráč sbírá míčky, které musí naházet během 3 minut do plechovky. Vše se odehrává ve vzduchu a nesmí se dotýkat nohama země. Může se rozhoupat, přitahovat rukama za trávu, použít klacek na přiblížení míčku. Při dotyku nohy země hra končí.

Vznášet se nad zemí si zkoušeli i dospěláci.

 

Odhal své sousedy

Odhal svoji sousedku či  souseda je poznávací hra vymyšlená pro tuto akci.
Deset organizátorů mělo na sobě připevněno číslo. Hráči si pro splnění úkolu musí dopsat do doplňovačky jejich jména a vyřešit tajenku.
Jména označených lidi se zjišťují vzájemným představením se. Tak se sousedé trochu poznali...

Hrací karta měla dole tabulku, kam hráči dopisovali zjištěná jména a vyplňovali tajenku.

 

Stráguly

Na strágule už závodily slavné Rychlé šípy. Na nápravě starého kočárku je prkénko jako sedátko a k tomu je napevno přidělaná voj. Jezdec sedí, druhý v posádce je koněm, který táhne. Kdo projede trasu rychleji?

 

Honění obručí

je stará dětská zábava. Spočívá v běhu za kutálející se kovovou obručí, kterou běžec popohání hůlkou. Cílem je nasměrovat obruč podle svého přání a udržet ji co nejdéle v pohybu. Obručí bylo dost, takže honit je mohli i dospělí.

 

Výroční oheň

24. září 1982 pořádal Občanský výbor č. 64 v Praze 5 pro děti oheň s názvem Vzpomínáme na prázdniny, kde kromě opékání vuřtů vystupovaly děti se scénkami a vtipy z letních táborů aj. Při přípravě ohně pomáhali i místní kluci a domluvili se, že založí chlapecký oddíl, který bude jezdit na tábory, výpravy a bude se pravidelně scházet. Na paměť tohoto ohně pojmenovali oddíl názvem Táborový oheň.

Dlouho do noci se u 41. výročního ohně vzpomínalo na oddílové zážitky. 

 
Oddíl pracoval v místě bydliště a průběhu let se rozrostl na 2 chlapecké družiny, 1 dívčí a 1 družinu málých dětí. Na tábory jezdili na Sázavu ke Kácovu, následně do Lužických hor pod Krkavčí kameny, na Šumavu pod hrad Velhartice a také na několik puťáků.
Starší chlapci se účastnili besedy s Jaroslavem Foglarem v PKOJF, hry ve Stromovce, jsou na fotkách odhalení desky RŠ na Vinohradském hřbitově, učastnili se mnoha foglarovských her v uličkách (Volby VV, Bejvávalo, Praha balkónová, Soutěž o MM, ZOO v Praze..), ale i velkého srazu klubů v Praze 5P – První pražské pořádné potkání (jedno P si už nepamatuji), kde byla založena tradice setkávání se u stromu ginkgo na Kampě v rámci oslav čtenářských klubů. Také vystupovali v té době jako klub Žlutého kvítku KŽK – 73 v Mladém hlasateli. V neposlední řadě spolupracovali s Ivanem Vápenkou na focení příběhu na Městě.
 
Několik historických oddílových placek, linoryt, ofsetová tisková deska...
 
 
Celé vystoupení na akci Zažít město jinak bylo věnováno 115. výročí narození Jaroslava Foglara a 40. výročí založení oddílu Táborový oheň. Na akci byly vystaveny některé artefakty z bohaté oddílové historie.
Děkujeme SNJF za poskytnutí odměn. Za zapůjčení foukačky a hry Mölkky děkujeme oddílu Hoši od Bobří řeky. Děkujeme členu PP SPJF Martinovi ze čtenářského bratrstva Divočáci za sazenici ginkga, kterou jsme před předáním několik let opečovávali.
Jako PP SPJF zase nabízíme na akce v podobném duchu zapůjčení obručí od kol.
 
 
Pro menší děti byly různé házecí, běhací s skákací překážky.
 
Akci navštívili organizátoři z Automatu a konstatovali, že jim z doposud navštívených lokalit to naše "Zažít..." připadá nejvíce sousedské s množstvím zajímavých aktivit. Na těch se ale podíleli i další sousedé - dlouhá lanovka, střelba lukem, burza rostlin, knihostan, čmeláci, žížaly, prolézačkové dráhy, pivo, vuřty.
Tak snad i SPJF k tomu kladnému hodnocení svým vystoupením aspoň trošku přispělo...

Foto: SPJF
Vytvořil 3. října 2022 ve 21:15:01 Menhart. Upravováno 7x, naposledy 5. října 2022 v 15:40:33, Menhart


Diskuze ke článku

Vložení nového komentáře
*
*
*