iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Rychlé šípy, Foglar a SPJF na Bambiriádě

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

22.2.2022 22:22
Autor: Menhart, Počet přečtení: 498

V květnu 2002 pořádala ČRDM v Praze již 4. ročník Bambiriády. Dětem i jejich rodičům se v jejím průběhu představila velká řada sdružení, které jim nabízely aktivní využití volného času - a to jak formou stánků s informačními materiály, tak především formou praktických ukázek včetně řady her a soutěží.


Pražská Bambiriáda se po třech letech přestěhovala od vltavské hladiny na kopec nad ní - místo Střeleckého a Dětského ostrova byla novým místem Bambiriády Letenská pláň.

Sdružení přátel J. Foglara pozvalo všechny návštěvníky do bambiriádní klubovny Rychlých šípů, která byla hned vedle Západního nádraží na pražské Letné (jezdil tam bambiriádní vláček).
Každou hodinu zde proběhl hon na Širokka, který byl sledován satelity GPS. Psal se rok 2002 a to ještě sledování polohy v civilním životě bylo u nás ještě hodně v plenkách.
Návštěvníci si dále zkoušeli vyndávání ježka z klece, stolní hry a comiksové skrývačky. Dozvěděli se vše o modrém životě, lovu bobříků, věčně "ukecaném" internetovém Bohouškovi (www.bohousek.cz), ale i žlutých stínadelských kvítcích.
Vystavovali jsme také fotografie živých Rychlých šípů, ale i jejich podobu po 30 letech. Dokonce na Bambiriádě mohli třídy nebo oddíly vyznamenat svoji učitelku nebo vedoucího březovým lístkem. Před bambiriádní klubovnou nalezli také azimutové bludiště, původní hru pro tuto Bambiriádu - živé ruské kuželky, slepeckou kimovku, ale také závody strágulí.

SPJF představilo staré hry našich dědečků ale i  nejmodernější hry s využitím technologie sledování objektů pomocí GPS a GSM. Navíc se v bambiriádní klubovně SPJF promítaly také krátké filmy o  šikaně, drogách a alkoholu, kterými SPJF navazuje na svůj několikaletý boj s kriminalitou dětí a mládeže.

Nikdo z dětských i dospělých návštěvníků, který se zapojil do programu Rychlých šípů, neodešel s prázdnou.
Hon na Širokka byla nejspíše jediná akce na Bambiriádě, která sahala až na oběžnou dráhu Země. 


O Bambiriádě

Preambule Bambiriády:
Cílem Bambiriády je poukázat na význam, jenž mají dětská sdružení pro aktivní a nekonzumní využívání volného času dětí v rámci prevence kriminality, užívání drog a závislosti na počítačích a televizi. Akce se snaží upozornit na nezastupitelnost mladého člověka v kolektivu vrstevníků, na skupinový prožitek, který výrazně ovlivňuje schopnosti komunikovat s ostatními, respektovat cizí názory, řešit konflikty apod.

 

Bambiriádní noviny s článkem RŠ na Bambiriádě.
Web Bambiriády zde.

Sdružení přátel Jaroslava Foglara připravilo na Bambiriádu několik her a atrakcí. Vše probíhalo v bambiriádní klubovně Rychlých šípů u Západního nádraží.

Zkrácený popis prezentace SPJF na Rychlé šípy na Bambiriádě 

 

                           

Akce SPJF na Bambiriadě:

Živé ruské kuželky

byla původní hra pro  Bambiriádu 2002, kterou připravilo Sdružení přátel J. Foglara. Pohupující se hráč byl jako zavěšená koule a měl sbírat kuželky (míčky). Vše se odehrává v letu a nesměl se dotýkat nohama země.

 

Závody strágulí

byla oblíbená zábava dětí počátku minulého století. Závodit se svými dětmi mohli tatínkové, maminky i prarodiče. Sdružení přátel J. Foglara se při této hře snažilo ukázat, že i starý kočárek se nemusí vyhazovat.

 

Slepecká kimovka

probíhala se zavázanýma očima po provázku od kolíku ke kolíku, kde byly umístěny předměty kimovky. Kdo nepozná podle hmatu ešus nebo hustilku, tak ať ani na tuto hru Sdružení přátel J. Foglara příště ani nechodí.

 

Azimutové bludiště

bylo vedle klubovny Rychlých šípů u Západního nádraží. S busolou a dvoumetrem jste navštívili asi 15 kolíků s písmenky. Při správném projití azimuťáku jste získali citáty z různých příběhů Rychlých šípů. Kdo uhádl název příběhu, získal odměnu tuplovanou.

 

O šikaně a drogách

pojednávali krátké filmy, které se promítali v klubovně Rychlých šípů vždy mezi jednotlivými hony na Širokka (každou hodinu).

 

Foto s legendárními Rychlými šípy

jste si mohli odnést ve svém fotoaparátu z tehdejší Bambiriády. Ani příště si nezapomeňte vzít kraťasy, ať legendárnímu klubu neděláte ostudu.

 

Vyznamenejte si učitelku či vedoucího

Řád Březového lístku byl již minulým režimem zatracován. Vždyť toto vyznamenání se udílelo odspodu a nemohlo být nikým direktivně ovládáno. Musela se sehnat podpisová síla desetinásobku udělovaného stupně Březového lístku. Toto vyznamenání vždy můžete udělit tomu, koho máte rádi. A to také v klubovně Rychlých šípů. Předem nahlášenému udělování byl přítomen i zakladatel tohoto ocenění ze 60. let minulého století a zřizovatel nadace pro děti Jan Šimáně - Galén.

 

Sbírejte Ulčovky

Sbírku kartiček jste mohli postupně získat v klubovně Rychlých šípů a na všech atrakcích Sdružení přátel J. Foglara. Dobrodružného ducha měly jak atrakce, tak i sběratelské kartičky. Kdo během Bambiriády nasbíral všechny kartičky, získal předplatné časopisu Bobří stopa.

 

Žlutý kvítek ze Stínadel

rozkvetl v románech J. Foglara, ale kvetl i v bambiriádní klubovně Rychlých šípů. Kdo ho nosí, odmítá každé násilí. Vždyť tento symbol sjednotil i bojovné Vonty ve Stínadlech. Tuto historii připomínala nástěnka, kterou pro vás připravil Červenáček.

 

Modrý život

měl Mirek Dušín tento měsíc opět nejlepší. Hned v závěsu je Jarka Metelka, ale jak si vede Rychlonožka, Jindra a Červenáček se dozvíte až z jejich tabulek v klubovně Rychlých šípů. Prozradíme jen, že se Rychlonožkovi Udatnému v květnu již nechtělo několikrát umývat se ve studené vodě.

 

Jestřábe, zachránil jsem krávu

bylo známé pořekadlo Hochů od Bobří řeky. Pokaždé, když zazněl na Bambiriádě kravský zvonec, tak něco zajímavého začínalo v klubovně Rychlých šípů. Spěchejte tam...
 

Alvarez potřebuje jen statečné a silné

to byla hra, kterou před 60 roky hráli Hoši od Bobří řeky. Možná jste tuto hru hráli i na vašem táboře. Pokud ne, tak spěchejte do klubovny Rychlých šípů, kde ji oprášilo Sdružení přátel J. Foglara.
 

Hon na Širokka pomocí GPS

Hra, kterou na Bambiriádě pořádalo Sdružení přátel Jaroslava Foglara (SPJF), byla vlastně klasickou hrou - honem vontských dětských skupinek na tajemnou postavu Širokka, která má u sebe Ježka v kleci - legendární hlavolam a odznak moci v dětském světě. Klasický hon se odehrává po vzoru románu spisovatele J. Foglara ve ztemnělých uličkách starobylé městské zástavby.

Předkládané provedení této hry umožnilo pomocí moderních technologií a prostřednictvím satelitů GPS, datového přenosu GSM a zabezpečovacího a sledovacího systému Lupus on-line určovat v reálném čase polohu Širokka v zájmovém území. Širokko, který měl u sebe toužebně hledaný hlavolam a GPS přijímač s GSM modulem, nebyl nijak maskován a volně a nevázaně se pohyboval v prostoru Bambiriády a nejbližším okolí. Jeho polohové souřadnice se přenášeli do sledovacího centra, kde se vykreslovala na leteckém snímku Letenské pláně jeho aktuální poloha.
Úkolem skupin dětí (tříd, rodin, oddílů…) bylo pomocí informací o poloze volně dostupných ve sledovacím centru nalézt pohybující se občanskou postavu Širokka a získat od ní hlavolam.

Hra začínala každou hodinu s měnícími se postavami tajemného Širokka (paní s kočárkem, mladík, dědeček, policista…). Skupina, která odhalila Širokka, získala keramický hlavolam Ježek v kleci a propagační materiály SPJF a partnerů projektu.

Tato hra (atrakce na veletrhu dětských sdružení Bambiriáda) vybočovala z běžně prezentovaných aktivit ostatních dětských sdružení a organizací a vzbudila zájem dětí, dospělých i médií.

Podrobněji o aktivitě Hon na Širokka 

Z tiskové zprávy SPJF:

Sdružení přátel J. Foglara tradičně nabízí dětem, mládeži i dospělým volnočasové aktivity a angažuje se i v prevenci dětské kriminality. SPJF si uvědomuje, že spousta rodičů využívá již dnes mobilní komunikaci k přehledu o pohybu svých dětí. Mnohé telefony mají v současnosti v sobě zabudován modul GPS k určování polohy a nejbližší budoucnost jistě přinese možnosti získávání přesné polohové informace pomocí GSM a GPS v reálném čase. Již dnes se tímto způsobem monitoruje pohyb dražších osobních vozidel, kamionů, zásilek s penězi, ale tyto služby systému LUPUS on-line využívá i armádní kurýrní služba v NATO, zvláštní oddíly Policie ČR. Na letošní Bambiriádě bude systém nasazen v rámci dětské hry na sledování tajemného Širokka, kladného hrdiny slavného Foglarova románu Záhada hlavolamu. Sledovací systém Lupus on-line dosahuje pro potřeby hry nezbytné přesnosti (cca 5 metrů v poloze) a byla mu zapůjčena značka Czech Made 833520.

Sluší se poděkovat společnostem Princip, a.s., Gepro, s.r.o., Gefos, a.s., T-Mobil (Paegas), VUGTK a patronu celého projektu časopisu Zeměměřič.

Zajímavé adresy:

www.princip.cz www.gepro.cz www.gefos.cz www.paegas.cz www.vugtk.cz www.zememeric.cz www.bambiriada.cz www.spjf.adam.cz www.bohousek.novinar.cz

22/4/2002, Za SPJF - pražskou pobočku sepsal Menhart
https://www.bambiriada.cz/www.bambiriada.cz/2002/praha/audio.html


Letos je to 20 let od této akce. Žel se žádné fotografie z akce asi nedochovaly.

Aspoň si můžete poslechnout zvukový záznam na
https://www.bambiriada.cz/www.bambiriada.cz/2002/praha/ABVlak.mp3 od 1:14 minuty.

Vytvořil 22. února 2022 v 15:18:56 Menhart. Upravováno 5x, naposledy 31. srpna 2022 v 09:27:47, Menhart


Diskuze ke článku

Vložení nového komentáře
*
*
*