iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Memoriál Jana Tleskače 2017 - ohlédnutí

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

25.1.2018 12:00
Autor: Menhart, Počet přečtení: 11378

Podívejte se na zpravodajskou reportáž TV Barrandov o Memoriálu Jana Tleskače ve vyjímání ježka z klece. Akce proběhla v Praze. Soutěžilo se ve dvou kategoriích - do 15 let a od 15 let.
Kompletní výsledková listina, video a několik fotografií alespoň trochu představí tuto tradiční akci Sdružení přátel Jaroslava Foglara.

Memoriál Jana Tleskače  ve vyjímání ježka z klece 2017 proběhl 22. ledna 2018 (22. 13. 2017) v Praze 8 na ZŠ Libčická 10. Číslo 13 má v díle Jaroslava Foglara mimořádné postavení. Proto jsme měsíc leden nazvali 13. měsícem roku 2017 a pořádali letošní Memoriál Jana Tleskače právě v lednu, navíc den před výročím spisovatelova úmrtí.

Soutěž pořádalo SPJF u příležitosti 80. výročí Rychlých šípů a realizoval ji oddíl SPJF Příměstský tábor Rychlé šípy, Praha za pomoci také dalších členů SPJF z Prahy.

Soutěžilo se opět ve dvou kategoriích (do 15 let a nad 15 let) a hlavolamem Classic od Rademic Puzzles. To má výhodu, že účastníci mohou cvičit během roku, protože znají dopředu soutěžní model. Soutěžní ježci pouze mají speciálně pro tyto závody vyrobené tvrdší ostny, aby odolaly síle soutěžících.  

V hale školy se po 14. hodině sešlo asi 100 dětí - místních i “přespolních” a postupně dorazilo také několik aktivních dospělých učňů Jana Tleskače. Základního kola mistrovství se nakonec účastnilo okolo 50 dětí, ježka do 3 minut přitom vyjmulo 34 dětí a byl jim započítaný soutěžní čas. Do finále postoupilo devět dětí.

U dospělých byla situace přehlednější, protože na soutěž se dostavil vítěz posledního Memoriálu Jan Fiala jun. se svým otcem (také finalistou minulého Memoriálu JT) a několik dospělých už nešlo ani k druhému pokusu.

Konečné výsledky:

Těší nás, že dosažené časy v juniorské i seniorské kategorii jsou velmi kvalitní. Pro historii a srovnání výsledků nutno poznamenat, že rozhodčí vzhledem k počtu dětí ve finále zjednodušili pravidla pro základní kolo a čas nebyl měřen samoobslužně ale rozhodčími.

Mistrovství bylo spojeno s přehlídkou deskových her - na 15 stanovištích si mohli účastníci vyzkoušet dobrodružné, vzdělanostní i čistě zábavné deskové hry.

V průběhu odpoledne dorazili reportéři TV Barrandov a natočili velmi zdařilou reportáž o Mistrovství ve vyjímání ježka z klece, kterou TV Barrandov odvysílala následující den 23. 1. 2018 ve hlavní zpravodajské relaci (asi od 30. minuty celkem 118 vteřin!). Myslíme si, že reportáž je velmi povedená, i když nás mrzí, že při stříhání vypadla informace o pořadateli mistrovství -  Sdružení přátel Jaroslava Foglara, o 80. výročí Rychlých šípů a termínu akce v předvečer výročí úmrtí oblíbeného spisovatele.

Všichni účastníci obdrželi stylovou pamětní placku (v reportáži ji mají děti připnutou). Vítězům každé z kategorie byl propůjčen putovní dřevěný “pohár” (vyrobil Roy pro Memoriál JT na Foglarovských dnech 2016) a obdrželi kovového ježka v kleci model Clasic Rademic Puzzles s černou klecí ve stylovém rubínovém váčku.

 

Nejlepší soutěžící z dospělých získal ještě samolepku hlavolamu na auto. Vítězové dětské kategorie získali také knihu Jaroslava Foglara podle vlastního výběru.
Děkujeme hostitelské škole za poskytnutí prostor i odměn pro dětskou kategorii.

Soutěžilo se s kovovým ježkem z produkce originálních českých hlavolamů RADEMIC PUZZLES , www.jezcivkleci.cz který je velmi věrnou kopií stínadelského ježka v kleci a osvědčil se již při loňském mistrovství. Slíbili jsme, že i další 2 ročníky se budou konat s tímto ježkem, a tak se už těšíme na Valnou hromadu SPJF v roce 2018 (24. listopadu), kde proběhne i toto mistrovství a počty účastníků se prohodí - více bude dospěláků a méně dětí.

Uvítali bychom, kdyby Memoriál Jana Tleskače pokračoval také v roce 2019 a věříme, že se přihlásí noví organizátoři a tímto je vyzýváme, že je přizveme k organizaci Memoriálu JT v listopadu 2018, aby nemuseli vše vymýšlet od začátku jako my v roce 2016.

Facebook akce

Tajlór a Menhart, Příměšťák RŠ, Praha

 

ZdrojZprávy TV Barrandov, 23. ledna 2018 (dostupné cca od 30. minuty)

Deskové hry

O deskových hrách by se dala napsat také delší reportáž, ale prezentujeme jen pár fotografií. Velké uznání patří všem dospělákům a pedagogům za skvěle připravené odpoledne deskových her.


Foto: Richard Braun, Menhart
Vytvořil 23. ledna 2018 ve 21:06:04 Menhart. Upravováno 10x, naposledy 25. ledna 2018 ve 12:15:26, Menhart


Diskuze ke článku

9. února 2018, 15:02
Menhart

ad Tak kdy?

V roce 2017 jsme chtěli udělat MJT souběžně s nějakou větší foglarovskou akcí na podzim. Původně to vypadalo, že ke 110. výročí JF bude akce v Písecké bráně či Obecním domě v Praze, ale nakonec byly pouze jednodenní Foglarovské dny v Brně, kdy jsme nemohli.
Vzhledem k foglarovskému číslu 13 jsme uspořádali MJT 2017 dne 22. 13. 2017, což v běžném kalendáři je již leden 2018.
Ano, může to být matoucí, ale já osobně leden jako 13. měsíc používal již před desítkami let ve foglarovském světě, tak jsme to použili i nyní.

MJT 2018 bude na podzim 2018 v rámci Valné hromady SPJF a Foglarovských dnů, takže nyní v lednu to musel být MJT 2017.
:-)
Nic lepšího nás nenapadlo...
8. února 2018, 12:42
VojtaV.

Tak kdy?

Není divné, že soutěž s datem 2017 se uskutečnila v roce 2018?
28. ledna 2018, 20:57
Sova (administrátor)

Časy

Vítězné časy tohoto ročníku jsou opravdu úctyhodné! :-)

Vložení nového komentáře
*
*
*