iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

2014 - Ukerewe

Klubaři a hráči celoroční dlouhodobé hry Ukerewe letos na sklonku července již pošesté tábořili na prosluněné louce mezi obcemi Brzkov a Hrbov. Přenesení na africký kontinent sice opět následovalo tematiku dlouhodobky, nešlo ale o žádnou rutinu.

Hned na začátek ozřejměme, že vedení bylo pětičlenné a tvořili ho Wapi, Sova, Anežka, Píďa a Hruška. StavPřiveni na přepad!ěčka s pomocí samotných účastníků tábora, kteří dorazili v sobotu 19. července, si musela poradit se stavbou hned pěti indiánských stanů týpí, což v předchozích letech nebylo zvykem. V nich se usídlilo celkem patnáct táborníků ze všech koutů České republiky. Po slavnostním zahájení (velkém uvítacím ohni a vztyčení státní vlajky) se táborový život mohl naplno rozběhnout.

Krmení náčelníka.Tři družiny (Gwara gwara, Ula ula, Waka waka), spousta her a jedna velká, celotáborová. To bylo to hlavní, o co šlo. David Livingstone, hlavní hrdina právě ukončené dlouhodobé hry, zanechal pro každou z družin zprávu o poloze bájného města, které těsně před svou smrtí stihl v nitru Afriky objevit. Poloha města byla zaznačena v mapě a cíl každé družiny byl během tábora jasný – dojít do něj a obsadit ho. K cestě po téměř prázdné mapě, kde mohlo na cestovatele čekat úplně cokoliv, bylo nutné získat body – jak jinak než z her, které vyplnily většinu táborového času.

Družiny musely přiOčihi loví africkou zvěř.pravit chutný pokrm pro místního náčelníka, který brání v dalším průchodu, vyrobit si zbraně a vydat se na lov tropických zvířat, prokázat jejich teoretickou znalost nebo prokázat geografickou znalost Afriky při stavbě velké skládačky. To vše je potřeba při putování nehostinným kontinentem v první polovině 19. století.

Dvoudenní výprava vzala v polovině tábora za cíl malebný kraj řeky Sázavy. Dojeli jsme do městečka Ledeč nad Sázavou, prohlédli si zdejší hrad a vydali se proti proudu řeky. Odpoledne jsme dorazili do Sluneční zátoky, na místo legendárního tábořiště Jaroslava Foglara. Vykoupali jsme se a zahráli si Boj o ulčovky na stejném místě, kde své hry kdysi hrávali skuteční Hoši od Bobří řeky. Utábořili Dvoudeňák ve Sluneční zátoce.jsme se na krásném místě nad Sázavou a ráno pokračovali ke Stvořidlům, které nás zdržely několik hodin. Odjezd ze Smrčné ještě neznamenal konec výpravy, čekala nás jednak kofola a zmrzlina v Havlíčkově Brodě a druhak cesta z Kamenné do tábora.

V druhé půlce tábora pokračovaly především sportovní aktivity. Uskutečnil se velký turnaj v lakrosu a v ringu, velkou událostí byl již tradiční fotbalový zápas Brzkov – Hrbov, který po nervy drásajícím průběhu skončil vítězstvím Hrbova 1:0. Příjemným osvěžením v parných dnech bylo koupání v rybníce Vampoláku, méně příjemnou součástí tábora se stala letos velice oblíbená bahenní bitva.

Boj o Ulčovky!Novinkou se letos staly tzv. Zkoušky dospělosti, ve kterých měl každý táborník možnost prokázat své osobní kvality. Třístupňové zkoušky, rozčleněné do šesti kategorií (Tábornictví, Znalec přírody, Zdatnost, Uzly, Zdravověda a Noční výzva), bylo možno plnit celý tábor a za každý splněný stupeň obdržel táborník jeden originální zub či kuličku na speciální náhrdelník.

Africké puzzle pro znalé!V posledních dnech tábora se všem družinám podařilo postupně dojít do bájného města, což znamenalo zároveň povinnost vyrazit na závěrečnou cestu. Ta je zavedla do zříceniny hradu Ronov, kde vítězná družina Gwara gwara objevila talisman, umožňující ovládnutí bájného města a také něco na zub. Páteční den byl dnem odpočinkovým a večer zaplál poslední slavnostní oheň tohoto tábora, který předznamenal nutný sobotní odjezd domů do všednosti.