iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Dlouhé Bidlo vítězí?

24.5.2012 10:42
Autor: tendruhejvojta, Počet přečtení: 8738

Ač dle scénáře divadelní hry Rychlé šípy na kolenou aneb Dlouhé Bidlo vítězí Dlouhé Bidlo zvítězilo nad partou Rychlých šípů tak, že vstoupilo do komunistické strany a náležitě se pak partě slušných a čestných hochů pomstilo, byl to paradoxně právě scénář, který nechal Dlouhé Bidlo a celý ansámbl herců prohrát hru na celé čáře.

Dle měsíčníku Masarykovy univerzity muni.cz je neprofesionalita studentského divadla fakulty informatiky právě její největší výsadou, kterou si udžuje již patnáct let. Do divadelního kurzu, který probíhá v jarním semestru, se hlásí každým rokem noví studenti z nižších ročníků a divadlo  se tak zákonitě ani nemůže "zprofesionalizovat".

Článek v muni.cz jsem si přečetl těsně před odchodem na divadelní kus, tedy jsem tušil, že nemohu očekávat ohromující divadelní výkony a strhující do detailu vyladěnou podívanou.Doufal jsem tedy zejména v zábavu a originální humor, který je jednak studentům tak vlastní a druhak k němu výborně vybízí samy komiksové příběhy Rychlých šípů, které by se daly parodovat vskutku do nekonečna. Žel, dobrého vtipu jsem se nedočkal. Nakonec jsem se dočkal alespoň konce představení.

Ačkoliv do kurzu se očividně přihlásilo několik jistě talentovaných amatérských herců, mezi které patřil například Bohoušek, Dlouhé Bidlo či samotný "Mira" Dušín, nesourodý a nudný scénář se jim zachránit nepodařilo. Ba naopak - scénař je všechny do jednoho (tedy nejen Rychlé šípy) srazil doslova na kolena.

Jakoby autoři hry náhodně listovali komiksy Rychlých šípů, tu vybrali nějaký příběh, tu si jej trošku (anebo naopak velmi výrazně) poupravili ke svému obrazu nebo si prostě vymysleli úplně nový příběh. Toto vše hráli za sebou bez nějaké výraznější dějové linky a smyslu. A nakonec zničehonic skončili Rychlé šípy ve vězení jako imperialisti a nepřátelé Sovětského svazu.

Že by dojem spravilo pár vtípků? Těch dobrých nebylo, a ty špatné neváhali herci zopakovat při nejbližší vhodné příležitosti. Trapnost situace si tak divák mohl "vychutnat" hned vícekrát. Chatrný scénář však nenabídl jenom to - dlouhé mezery (snad pro zvýšení napětí), kdy herci hráli zcela beze slov, byly doslova na denním pořádku.

Dle vedoucího souboru Josefa Prokeše jde divadlu hlavně o to, aby ani náhodou nebylo profesionální a aby si uchovalo šmrnc roztomilé neohrabanosti první prodloužené tanečních hodin pro mladší a nepokročilé. Kéž by se svěží vtip čišící z tohoto vyjádření přenesl i na pódium. Amatérské totiž zdaleka nemusí být synonymem kde slovu špatné a šmrnc roztomilé neohrabanosti si také představuji jinak. A na tom nic nezmění ani Mira Dušín jako hvězda beat boxu.

Vytvořil 24. května 2012 v 10:43:02 tendruhejvojta. Upravováno 3x, naposledy 24. května 2012 v 10:47:00, tendruhejvojta


Diskuze ke článku

1. června 2012, 17:14
Čáp (administrátor)

30 %

Vytknout by se představení dalo mnohé, především naprostá neprovázanost děje, jak ji Vojta popsal, a jakési nelogické pokomunističtění Dlouhého Bidla jsou nasnadě. Herecké výkony bych však, zejména, co se pohybové stránky týče, řadil spíše k tomu lepšímu, co jsem v amatérských divadlech viděl. Takže za sebe říkám - tvrdá kritika je na místě, zdrcující by však být neměla. Několikrát jsem se i pobavil a dokonce hlasitě zasmál.

1. června 2012, 16:39
Buhu

Fuuuuj

Fuuj Buuuuuu.. divadlo bolo super!
Vložení nového komentáře
*
*
*