iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Pamětní deska Jaroslava Foglara v Křišťanově ulici odhalena

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

5.4.2018 20:23
Autor: Menhart, Počet přečtení: 14854

Obrázek ke článku Pamětní deska Jaroslava Foglara v Křišťanově ulici odhalenaVe čtvrtek 5. dubna 2018 byla slavnostně odhalena pamětní deska na domě, který byl posledním bydlištěm spisovatele Jaroslava Foglara. Umístění pamětní desky iniciovala radnice Prahy 3 a její starostka Ing. Vladislava Hujová desku také odhalila.

Odhalení proběhlo za slušného zájmu veřejnosti a novinářů. Již ráno v ČT v pořadu Dobré ráno besedoval s Jolkou Krásnou předseda Správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara Tomáš Šídlo - Pascal. Čas 1:19 od začátku (po počasí)

Pascal například prozradil, 

  • že v následujících 6 letech vyjde v nové edici 27 foglarových knih.
  • Nadace také připravuje na závěr roku 2019 výběr z Jestřábových deníků.
  • Z bytu vznikne spisovatelská rezidence, kdy získají v rámci literárního grantu Českého literárního centra možnost nějaký čas (měsíc) tvořit v místě s takovou literární tradicí. Je to pro byt nejlepší řešení, jak jej zachovat v maximální možné "Jestřábově" podobě.
  • Představil i nějaké ilustrace Ester Kuchyňkové do knih JF (viz ukázka).
  • Pozorní diváci si všimli v televizi také příběhu o Rychlých šípech od Pavla Čecha (viz ukázka) z nově vznikající knihy komiksových příběhů. Více na rychlesipy.org
  • Každý 20. Čech včetně nemluvňat nosil na krku skautský šátek, prozradil Pascal v televizi a jistě v jeho vystoupení najdete další informace, které zde nestihly zaznít.

V 17 hodin měl začít slavnostní akt, ale už od 16. hodiny zde SPJF instalovalo na ulici putovní výstavu Spojeni Foglarem. Jednalo se o 4. sadu narychlo vytištěnou ve variantě A4 na šňůře s kolíčky na prádlo. Všechny ostatní sady této výstavy putují již 3. rok po skoro 20 českých knihovnách.
Výstava SPJF doplnila slavnostní akt, že vlastně nebylo "mrtvých časů" a propagovala práci Sdružení přátel Jaroslava Foglara.

Již od 16:30 hodin si novináři fotili a natáčeli byt v doprovodu paní starostky, která se pochlubila, že Jaroslav Foglar byl zapsán jako první čestný občan Prahy 3, že mají v Betlému velké postavy z románu o Rychlých šípech, že taky měli nadaci, ale nakonec to převedli na skautskou nadaci atd., atd., Nakonec jsem ji musel při prohlídce bytu nezdvořile "utnout" pár minut před 17. hodinou, aby stihla odkrýt pamětní desku.
"Ale oni by bez nás nezačali", prohlásila milá paní starostka a ještě své myšlenky dokončila.

Dole před domem odkryli desku kromě starostky Prahy 3, také Chozé (starosta Junáka) a Pascal (předseda správní rady SNJF) a každý pronesl svoji zdravici.

Pak následovala prohlídka bytu po skupinkách 10 zájemců a i když se vše bralo hodně "hopem", zabralo to vždy aspoň 20 minut (běžně 30 - 45 minut), ale zhruba 50 lidí se do bytu podívalo. Mezi účastníky slavnostního aktu i prohlídky byli zajímaví lidé - několik členů Foglarovy Dvojky, ale také současný předseda SPJF s rodinou a také první předseda SPJF Delfín, kterého jsem neviděl už mnoho let.

Natáčení v bytě i u odhalování desky natáčel Alpín a Best z Bohouška, tak na videoreportáž se podívejte na Bohousek.cz. Natáčela tam i TV Praha a Praha 3 asi na FB. Byla tam i ČTK a někteří blíže neidentifikovatelní novináři.
Kromě tiskové zprávy od Nadace si všichni odnesli také informaci, že odkrytí pamětní desky bylo 5. dubna jako v předvečer taktické hry SPJF v městské hromadné dopravě v Brně a Praze. To si novináři zapisovali a paní starostka se smála a že to prý řekne (jestli nezapomene) také dole u pamětní desky. Tak uvidíme na záznamu, jestli to nezapoměla. :-)
Jinak se oficiálně říká, že odkrytím desky je oficiálně zahájem Rok Rychlých šípů, ale my v SPJF víme své.

Tento den začal ráno Foglarem v 7:19 hod v ČT a končil krátce po 19. hodině zamčením dveří Foglarova bytu za posledními návštěvníky. Nebylo tak hezky jako včera, ale vzal jsem si kraťasy a tričko SPJF s Rychlými šipkami, tak snad bude letošní záznam 1. krátkých kalhot můj. Zítra vzhůru na Lítačku a Šalinění.

Instalace výstavy SPJF Spojeni Foglarem (včetně plakátu s Lítačkou) se dostala i do večerního zpravodajství ČT. Záznam ZDE od 28 minuty.


Foto ČT a SNJF.cz

Vytvořil 5. dubna 2018 v 08:32:15 Menhart. Upravováno 7x, naposledy 6. dubna 2018 v 07:10:27, Menhart


Diskuze ke článku

7. dubna 2018, 06:47
Sova (administrátor)

Nové foglarovky

Na nové foglarovky už se nemůžu dočkat! Ví se, kdy vyjde první z nich?

6. dubna 2018, 11:38
Krizmen (administrátor)

Pamětní deska v Křišťanově ulice

Informace z akce, fotografie, najdete na www.bohousek.cz - http://bohousek.cz/clanek-2018040005-slavnostni-odhaleni-pametni-desky-jaroslavu-foglarovi-v-kristanove-18-na-zizkove-probehlo-5-dubna-2018.html

Vložení nového komentáře
*
*
*