iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Katolický týdeník: "Mirek Dušín bude svatořečen"

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

20.10.2016 23:35
Autor: Rolf, Počet přečtení: 3022

Obrázek ke článku Katolický týdeník: Sotva se příznivci knih a díla Jaroslava Foglara vzpamatovali z šokující zprávy o Širokkovi, je tady další neuvěřitelná zpráva. Ta se objevila v katolickém týdeníku Tisíckráte, který informuje o tom, že vedoucí klubu Rychlé šípy Mirek Dušín bude svatořečen a zařadí se tak po bok sv. Anežky, sv. Václava a dalších....

Češi se zřejmě brzy dočkají dalšího svatořečení. Po svaté Zdislavě a Janu Sarkanderovi přibude mezi české svaté Mirek Dušín. Exkluzivní informaci jako první přináší Tisíckráte.cz.

MirekVatikán, Praha – Potichu a bez jakékoli publicity začal proces přípravy svatořečení dalšího českého světce. Podle informací, které se Tisíckráte.cz podařilo získat, byl zahájen kanonizační proces s Mirkem Dušínem.

Cesta ke svatořečení je zatím na samém začátku. „Je pravda, že jsme návrh na zahájení kanonizačního procesu zaslali a z Vatikánu jsme už obdrželi kladnou reakci. Takže můžeme zahájit zkoumání,“ konstatoval místopředseda České biskupské konference Jan Graubner.
Svědectví o Mirku Dušínovi začali podle něj lidé zasílat spontánně sami. „Na letošním kurzu Jesenické vůdcovské školy jsem dostal neodolatelnou chuť na cigaretu. Při některých přednáškách jsem měl problém se soustředit. Pak jsem se ale pomodlil k Mirku Dušínovi a od toho okamžiku mě chuť na cigarety přešla,“ popsal Tomáš Tuffy Pospíšil, kterému tuto osvědčenou metodu poradil vedoucí kurzu a známý brněnský politolog Stanislav Ježek Balík.
Podobně hovoří také další skaut. „Jednou večer na táboře kamarádi vytáhli několik lahví vína. Byl jsem zmatený. Z čekatelského lesního kurzu Corda vím, že na skautských akcích se nepije. V nejvyšší nouzi jsem pronesl střelnou modlitbu k Mirkovi Dušínovi a veškeré víno se v okamžiku proměnilo ve vodu. Od té doby tuto modlitbu používám ve všech situacích, na které je moje KPZtka krátká,“ popsal svoji zkušenost v dopise pro ČBK David Ucháč.
Ačkoli je důkazů o zázracích, které Mirek Dušín vykonal mnoho, už první krok kanonizačního procesu nebude snadný. „Nejdříve se musí začít s informativním ověřováním, které vede biskup diecéze, kde dotyčný zemřel. To je ale problém. Zatímco o mládežnickém období dotyčného máme informací spousty, místo jeho bydliště nikde zmíněno není. Situace je o to horší, že na prahu dospělosti se Mirek Dušín z písemných pramenů vytrácí a o jeho úmrtí nevíme vůbec nic,“ doplňuje arcibiskup Graubner.
Není proto snadné rozhodnout, kdo vlastně má s ověřováním začít. „Všichni biskupové by chtěli, aby byl Mirek Dušín z jejich diecéze. Nevíme proto komu ověřování svěřit, aby se někdo necítil ukřivděný,“ vysvětlil Graubner.
Naštěstí ale existuje způsob, jak se ověřování vyhnout. „Už papež Urban VIII. ve své bule Constitutio circa formam et habitum sacratum Imaginum z roku 1642 ustanovil, že u světců, jejichž úcta je „nepamětná“, je jejich uctívání povoleno i bez biskupského schválení. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný důkaz o tom, že Mirek Dušín nebyl uctíván už sto let před vydáním buly, je dost dobře možné, že by se právě do této definice vešel. To, že se legenda o svatém objeví až několik let po jeho smrti, není nic neobvyklého a často bývá přizpůsobena aktuálním dobovým souvislostem,“ domnívá se znalec a odborník na církevní dějiny Vít Machálek.
Podle všeho ale na tuto možnost nakonec nedojde. „Běžně stačí pro svatořečení jediný zázrak. Zpráva o množství zázraků Mirka Dušína se ale donesla až do Vatikánu a jeho svatořečení je tak nejvyšším církevním zájmem. Pokud se biskupové nedohodnou, určí diecézi Kongregace pro svatořečení. Už teď je jasné, že by se jednalo o Olomouckou arcidiecézi. Podle našeho zkoumání byl totiž historickým Mirkem Dušínem první český salesián Ignác Stuchlý, který působil ve Fryštáku,“ komentoval aktuální situaci prefekt kongregace pro svatořečení a blahořečení salesián Angelo Amato.
Svátek Mirka Dušína podle současných informací připadne v církevním kalendáři na 17. prosince, výročí prvního vydání komiksu, který legendu o Mirku Dušínovi obsahoval.

(zdroj: www.tisickrate.cz) 

Vytvořil 20. října 2016 ve 23:37:29 Rolf. Záznam nebyl nikdy upravován.


Diskuze ke článku

26. října 2016, 12:51
Čáp (administrátor)

Co na to Aristoteles

Prostou (aristotelovskou, tj. předkřesťanskou) logikou (tu křesťanskou jsem žel nikdy nezvládl) z Menhartova příspěvku dovozuji, že objeví-li se na některé kostelní věži pětice Rychlých šípů, lze je všechny považovat za světce. Což není bez zajímavosti vzhledem k tomu, že za 3 hodiny jedeme s Renčou hledat místo pro letošní umístění kluků do hry…

Obrácení implikace:

(¬ je světec ⇒ ¬ může být na věži)  (může být na věži ⇒ je světec)

25. října 2016, 20:45
-

Jedna větší blbost...

...než druhá!
Že máte čas takové nesmysly vytrubovat přes internet do foglarovského světa !!
21. října 2016, 17:39
Allah (přihlášený)

Nerdujme se předčastně - možná ho předběhne Rych

Nevěříte? Minulou sobotu se v Dubu nad Moravou konala IX. evropská myslivecká pouť, jejíž součástí byla mše, kterou celebroval polský biskup. Poněvadž věděl, že nemá mluvit "šipko", všichni mu rozuměli. Navíc polština pro náš oldskautský klub není žádný problém - každoročně se na setkáních Vyškov-Wyszków navštěvujeme. Pan biskup pravil, že Pán Bůh nepotřebuje jen svaté, těch prý má dost, ale potřebuje nás - obyčejné hříšníky! Všichni oldskauti jsme na sebe významně pokývli, že jsme tady správně! Proto se oprávněně domnívám, že Mirek Dušín nebude pro církev až tak zajímavý, kdyžto známý průšvihář Rychlonožky je v tomto směru mnohem perspektivnější! Ať už to dopadne jakkoli, jisté je, že Jestřáb se svým smyslem pro humor tomu bude příznivě nakloněn. A Mirek? Jako příkladná literání postavu to bude muset i tentokráte strpět.
21. října 2016, 12:16
Rolf (administrátor)

Svatý Jan Tleskač

249. KBS Anromeda z Luhačovic informoval o dění v katolickém prostředí, jmenovitě vedoucí klubu Becky. Údajně se v zákulisí mluví o svatořečení Jana Tleskače, který nevyzradil návod jak vyndat ježka z klece a své tajemství oni v posledních okamžicích při souboji s Mažňákem...

21. října 2016, 09:20
Menhart

Záleží na nás, jestli hlas Mirka vyslyšíme

Před mnoha lety jsem se pokoušel pro hru Hledáme Rychlé šípy v Praze domluvit umístění RŠ na věže Týnského chrámu. Pan farář se vymluvil tím, že "na církevních stavbách mohou být umístěni pouze světci a to Mirek Dušín není, pokud vím, ha, ha, ha."
Reagoval jsem na to, že "zatím není, ale zasloužil by si to".

Má určitá nadsázka na půdě místní farnosti je nyní povýšena na ještě větší. Super. Možná by foglarovští badatelé se nyní měli více soustředit na mapování dospělých skutků Mirka Dušína, jeho bydliště a místo posledního odpočinku.

Již Jestřáb Mirka oblékl do zářivé žluté košile a svatozář mu velice sluší. Je třeba ale jít svatořečení naproti a vždy ve složitých chvílích se k Mirkovi obracet a nechat si poradit, co by v naší situaci udělal budoucí světec Mirek Dušín. Modlitba je vlastně náš dialog s vyšší autoritou a plně záleží na každém z nás, jestli ten hlas shůry vyslyšíme.

Pomoci současným mimořádným skutkům Rychlých šípů můžeme i zapojením se do Movemberu s Rychlými šípy, kdy Rychlonožku můžeme ustanovit významným kníratým donátorem pro rakovině.
http://mobro.co/rychlonozka
Popsal jsem to na iKlubovně již 3. října v článku Movember s Rychlými šípy - letos trošku jinak.
Rolfe, díky za informaci.
Vložení nového komentáře
*
*
*