iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Jaký byl Foglar u Havla s Topolem, Hoškem a dalšími - VIDEO

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

28.9.2017 23:59
Autor: Menhart, Počet přečtení: 3115

Knihovna Václava Havla a Skautská nadace Jaroslava Foglara uspořádaly ve středu 27. září 2017 v Praze v sídle Knihovny v Ostrovní 13 večerní besedu k připomenutí mimořádného českého spisovatele Jaroslava Foglara, jehož 110. výročí narození si letos připomínáme.

Výřez z fota České tábornické unie a Bohoušek.cz

 

Foglar, stejně jako Havel, je ctěný, ale částí společnosti také pohrdaný a zesměšňovaný. I on je opředen mnoha mýty a pošpiněn mnoha pomluvami. Totalitním režimům byli oba nepohodlní a oba byli těmito režimi umlčováni. Oba psali a snili o lepším světě...
A také oba skautovali ve stejný čas v klubovnách Malostranské vodárenské věže na smíchovském břehu.
 
Foto Milan Lebeda, říjen 2006 při exkurzi SPJF do věže
 

Se členem SPJF, teologem a religionistou Pavlem Hoškem, autorem nedávno vydané knihy Evangelium podle Jaroslava Foglara, věnované duchovnímu rozměru Foglarova díla, významu indiánského totemismu, tajných obřadů a římsko-katolické spirituality v jeho knihách, ale i symbolickému významu posvátných rituálů, míst, časů a předmětů ve Foglarově výchovném působení, a dále s klubařem a bohemistou Tomášem Vučkou, autorem knihy Cesta za modrým světlem, a v neposlední řadě Zdeňkem Vojtíškem, docentem religionistiky a dlouholetým členem Foglarova oddílu, besedoval spisovatel a obdivovatel Foglara Jáchym Topol.

 

 

Dvě hodiny zajímavého povídání utekly jako voda a mezi 85 účastníky jsem zahlédl jak významné skauty - Edyho, tak i mně neznámé členy SPJF, ale také lidi s kontakty na Vonty 80. let, předsedu SPJF Vojtu, lidi ze skautské nadace a samozřejmě také klasické návštěvníky pořadů KVH.
Ještě před besedou si zhruba padesátka z nich zahrála hru SPJF Velké Ulčovky ve verzi z Vyšehrátek. Odměnou za vyluštění jim byl časopis Bobří stopa s informacemi o možnosti členství v našem spolku. Pokud hru účastníci besedy dohrát nestihli, dostali jako cenu útěchy jinou Bobří stopu se stejným náborovým letáčkem. :-)

 

 

Během několika málo dnů zde na konci článku naleznete také videozáznam celé besedy, takže doporučuji sledovat tuto stránku. Záznam je statický z dálky přes celý sál a tedy asi neuvidíte gestikulaci rukou Pavla Hoška, ale jistě uslyšíte jeho laskavé oslovování spolubesedníků a v prvé řadě jeho uchvácení dílem Jestřábovým. 
Pavel Hošek zde představoval člověka, který s Foglarem nikdy osobně nemluvil, ale četba jeho knih byla pro něj zásadním nasměrováním života a Foglar mu je nejdůlěžitějším spisovatelem prvních 20-ti let života.
Zdeněk Vojtíšek, skautskou přezdívkou Kivi, zase Jestřába poznal během svého působení v Jestřábově oddíle, kde působil především v letech 1976-86, tedy od svých 13 let.
Tomáš Vučka, bohemista a literární historik ve své knize kriticky meditoval nad texty Jarolava Foglara, které v mládí hltal a v produktivním věku je vědecky hodnotí. Měl to štěstí, že se s Foglarem naživo potkal několikrát. 

Jaký vztah k Foglarovi měl Jáchym Topol se dozvíte z videa...

 

 

Kromě převzatých fotografií ostatní fota: SPJF

 

Video ZDE:

 

 

Vytvořil 28. září 2017 ve 22:44:45 Menhart. Upravováno 4x, naposledy 5. října 2017 v 07:42:35, Menhart


Diskuze ke článku

22. listopadu 2017, 23:17
Menhart (administrátor)

Zvukový záznam besedy v knihovně Václava Havla

Možná si chcete poslechnout besedu v přehrávači třeba v autě nebo v mobilu, kam si můžete stáhnout MP3 z této adresy.

Záznam je kvalitní a velikost souboru je tedy 107 MB. Umístěno je to zde jen dočasně. Třeba se to bude někomu hodit.

 

 

1. října 2017, 17:31
Spyro (přihlášený)

Poděkování

Po dlouhé době jsem opět zavítala do Pražských uliček a nebýt Zpravodaje snad bych se ani o této besedě nedozvěděla. Děkuji Sdružení i Knihovně za příjemně strávené 2 hodiny, jsem ráda, že jsem mohla do mikrofonu pronést i svá slova, co se týče vytrácení Foglarovek z dětských knihovniček a těším se na další akce a setkání!
Vložení nového komentáře
*
*
*