iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Foglar žije - na veletrhu Svět knihy 2017

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

4.5.2017 20:17
Autor: Menhart, Počet přečtení: 3843

Od čtvrtka do neděle 11. až 14. května 2017 proběhnou tři větší aktivity k připomenutí 110. výročí narození spisovatele Jaroslava Foglara. Všechny spoluorganizuje SPJF. Výstava Spojeni Foglarem začne slavnostní čtvrteční vernisáží. Po celou dobu veletrhu bude probíhat také hra Velké Ulčovky. Určitě přijďte.

Výstava Spojeni Foglarem

Klub knižních šampiónů - Pravé křídlo Průmyslového paláce, Výstaviště Praha Holešovice ZDE

Prostřednictvím medailonků výstava představuje téměř třicet autorů – výtvarníků, kteří se ve větší či menší míře podíleli na ilustrování románového díla Jaroslava Foglara a spojili tak navždy své jméno se jménem slavného spisovatele.

Vedle dobře známých jmen jako Zdeněk Burian, Marko Čermák, Kája Saudek, Jan Fischer, Bohumil Konečný či Gustav Krum jsou součástí výstavy reprodukce děl Břetislava Charwota, Miloslava Dismana či Vlastimila Tomana.
    Mnohé návštěvníky může překvapit, že „spojeni Foglarem“ byli v krátkých epizodách svého života také výtvarníci Adolf Born či Vladimír Jiránek. Výstava dále ukazuje, jak sám Foglar považoval výběr ilustrátorů pro svá knižní vydání za důležitý moment. Měl jasnou představu o tom, jak nezanedbatelně působit na mládež také pomocí ilustrace a neváhal se značnou vehemencí prosazovat své představy i u těch nejzkušenějších ilustrátorů.

Kromě řady známých i méně známých ilustrací z knih jsou na výstavě k vidění také reprodukce raritních děl, která nakonec vydána nebyla – buď byla překreslena či pro knižní vydání zcela nevyužita.

Akci pořádá:
Svět knihy, s.r.o., Sdružení přátel Jaroslava Foglara, z.s., Skautská nadace Jaroslava Foglara, Junák - český skaut, z.s.


Vernisáž výstavy Spojeni Foglarem

Klub knižních šampiónů - Pravé křídlo Průmyslového paláce, Výstaviště Praha Holešovice, čtvrtek 11. května 2017, 16 - 17 hodin  ZDE

Výstava bude slavnostně otevřena za účasti široké veřejnosti, Sdružení přátel Jaroslava Foglara, Skautské nadace Jaroslava Foglara a Junák – český skaut, ale také některých kreslířů a jejich potomků.

Akci pořádá:
Sdružení přátel Jaroslava Foglara, z.s., a Skautská nadace Jaroslava Foglara, Junák - český skaut, z.s.

Velké Ulčovky - Foglar a jeho svět

Hra pro širokou veřejnost, stálý programy, programy pro děti a mládež

Na veletrhu naleznete 16 tabulek fm A4/velkých kartiček "Ulčovek", které autor František Ulč nakreslil na téma Foglar a jeho svět. Každá Velká Ulčovka obsahuje číslo, doprovodný text a pérovkovou kresbu.

Na každé Velké Ulčovce je zvýrazněno několik písmen (1-3). Do tabulky s tajenkou, která je v katalogu veletrhu (náklad 20 tisíc) nebo k vyzvednutí v tiskovém středisku, dopište písmena podle číslic na Velkých Ulčovkách. Černobílé pérovky Františka Ulče najdete na různých místech v přízemí v prostoru Průmyslového paláce.
   Vyplněné soutěžní karty odevzdáte na stánku Nakladatelství Olympia (levé křídlo, L001), Kartografie PRAHA a.s. (pravé křídlo, P101) nebo v bibliobusu Městské knihovny Praha před Průmyslovým palácem a získáte odměnu (např. foglarovské pexeso, časopis, sběratelský materiál aj.).

Hra rozvíjí dětské čtenářství, ale hrát ji mohou také dospělí, kteří si chtějí připomenout svět hrdinů foglarovek, svět Jaroslava Foglara, který se narodil právě před 110 roky.

Na každé kartičce je také bonusový čtvercový QR kód, který majitele chytrých telefonů odkáže na kapitolu (zajímavou ukázku) z příslušné foglarovky. Tyto ukázky připravovali někteří členové SPJF a další osobnosti foglarovského světa. Postupně se tyto ukázky během roku budou objevovat také na iKlubovně. Pokud nechcete čekat, vyluštěte si pátrací hru pro veřejnost.

Akci pořádá:
Svět knihy, s.r.o., Sdružení přátel Jaroslava Foglara, z.s., a Skautská nadace Jaroslava Foglara


Rád bych poděkoval autorům výběru textů z foglarovek pro Velké Ulčovky, předsedovi SPJF Vojtovi za pomoc s přípravou výstavy, ale i za shánění po Brně 8 banánovek a balení do nich Bobřích stop, které budou odměnou pro veřejnost (záběr práce předsedy je až alarmující, ale jiné pomocníky jsem v Brně nesehnal).
   Poděkování patří také řediteli veletrhu Svět knihy i jeho týmu, Nakladatelství Olympia za tisk a spolu s Kartografií Praha a Městskou knohovnou v Praze za zapojení do Velkých Ulčovek. Sluší se také poděkovat autorům i dědicům práv za možnost prezentovat ilustrace, SNJF, že vše zaštítila, a spoustě různých lidiček, kteří nejrůznější formou byť třeba jen "troškou do mlýna" pomáhali.
   V neposlední řadě děkuji kamarádovi Tajlorovi, který ve chvílích krize, kdy jsem to chtěl pod návalem nutné práce s akcí zabalit, tak nějak uklidnil - "...mohlo to být lepší, ale asi vyloženě propadák to asi nebude...".
Díky. Menhart

Vytvořil 4. května 2017 ve 20:39:17 Menhart. Upravováno 9x, naposledy 9. května 2017 v 11:18:01, Menhart


Diskuze ke článku

14. června 2017, 15:45
tendruhejvojta (administrátor)

Díky za Váš zájem

paní Kobelová. Obsáhlejší odpověď jsem vám poslal na uvedený e-mail.

14. června 2017, 13:25
Petra Kobelová

jaro 2018 s Foglarem

Dobrý den,
chtěla bych moc poprosit o radu. Knihovny se příští březen (měsíc čtenářů) chystají spojit se jménem J. Foglara. Budou probíhat různé akce, přednášky, hry atp. Na Knižním veletrhu jsem narazila i na Váš stánek a i když jsem ještě nevěděla to, o čem se zmiňuj výše, moc mě zaujala výstava. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli je putovní a dá se zapůjčit. Případně za jakých podmínek. A také jako člověka zřejmě z nejpovolanějších Vás požádat o radu, jaké další aktivity spojené s JF byste knihovnám doporučil, případně na které lidi se stran toho obrátit.
Předem moc děkuji,
Petra Kobelová
skautka, čtenářka JF a knihovnice :)

--
Mgr. Petra Kobelová | 775.626.188

Místní knihovna Vrdy
Tylova 25, Vrdy-Dolní Bučice
knihovna@obecvrdy.cz | 315.555.507 | 602.525.523 |
W: www.obecvrdy.cz/volny-cas/knihovna/ | FB: www.facebook.com/KnihovnaVrdy
12. května 2017, 14:13
Menhart (administrátor)

Fotoreportáž ze Světa knihy

Sem budu postupně šoupat fotky z akce. Pokud někdo máte další, prosím, pošlete mi je nebo zde nasdílejte. Díky.

5. května 2017, 02:05
Kawi (administrátor)

Nadpisy

Už jsem si to říkala u jiného tvého článku - nedávala bych do textu stejně velké nadpisy jako je nadpis celého článku, aspoň na mě to působí nepřehledně.
Vložení nového komentáře
*
*
*