iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Bobr Zikán na fotkách

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

17.11.2023 12:41
Autor: Menhart, Počet přečtení: 521

Obrázek ke článku Bobr Zikán na fotkáchBadatelská skupinka SPJF kromě Jaroslava Foglara – Jestřába a jeho díla, čtenářských klubů a osobností kolem nich (Galén Hadži...) má mnohem širší hledáček zájmu. Tak se stalo, že i skautský vůdce Bobr Zikán, kterého zmiňuje Galén ve svém spisu STB, byl také součástí badatelského zájmu.

Přečtení výstřižku zde.

 

Bobr bydlel v Praze–Radlicích Na Farkáně, kde SPJF nedávno iniciovala vznik tabule Foglar a jiní místní naučné stezky. Bádáním mezi starousedlíky se podařilo 11. listopadu 2023 získat několik fotografií z Bobrovy pozůstalosti. Kromě Bobra jsme na jednom obrázku identifikovali skautského historika a člena Foglarova oddílu Jiřího Zachariáše – Pedra, který nám fotografie okomentoval:

 

(Na zadní straně: bez popisu)

"Ta první fotečka, Bobr u stanu s krajinkovou podsadou, pochází z tábora jeho Jedničky v roce 1968 u Matějovce. Naše psohlavecká Pětka (píše Pedro) měla ve stejném čase tábor nedaleko Jedničky u Českého Rudolce. Zajištovali jsme tenkrát  průzkum tábořišť a jejich povolení v jednom dni. Bobr vyjednal s Mladou frontou, kde probíhala závěrečná kola jednání o započetí vydávání Skauta – Junáka, zapůjčení auta i se šoférem. Během jednoho dne jsme se vraceli domů do Prahy se všemi potřebnými povoleními. V podobných záležitostech  byl Bobr mistr nad mistry.

 

(Na zadní straně: razítko Ing. Pavel Štajner, Drahobejlova 35, Praha 9 – asi autor fotky)

Druhý snímek je z nádvoří pražského Hradu při volbě prezidenta republiky Ludvíka Svobody na jaře 1968 – na fotce je, od jejího levého kraje, vidět polovina skauta v brýlích se žerdí vlajky v ruce. Jde o Sibiřana z psohlavecké Jedenáctky (držel také v ruce Svojsíkovy Základy junáctví na něž Rudolf Plajner obnovil svůj skautský slib při slavné první schůzi v Holešovické Domovině na jaře 1968 – v té samé Domovině, v roce 1941-42, se, Menharte, přestěhovaly Rychlé šípy ze zadních stánek časopisu na gramofonové desky, to ale nepochybně víš).
Ta holčička v kroji polských harcerek je Bobrova dcera Marta, následuje rádce družiny Ostřížů Jedničky  Zdeněk Klaudis a ten mladý muž s vlajkou, otočený na diváka celým obličejem, je Jan Pičman – Delfín z téhož oddílu, pozdější dlouholetý ředitel Jedličkova ústavu.

 

(Na zadní straně: razítko Miroslav Khol – jistě autor fotky)

Třetí fotka je opět z volby prezidenta, kdy Bobr poskytuje rozhovor nějakému redaktorovi.

 

(Na zadní straně: razítko Miroslav Khol – jistě autor fotky, dále razítko JUNÁK – ústředí skautské výchovy)

Čtvrtá fotečka ukazuje nástup pražských skautů a skautek u Riegrových sadů (konec Polské ulice, nedaleko školy na Smetance) ráno 1. května 1968. Skautský prvomájový průvod byl Bobrovým velkým dílem. On v předchozích dnech a nocích přesvědčoval mnohé nedávno se z komunistických kriminálů vrátivších skautských vůdců, kteří se sice ochotně zapojili do nové výchovné práce, ale pochodovat před komunisty se jim, s jejích nově budovanými oddíly, dvakrát nechtělo.

Fotka ze seřadiště na prvního máje 1968 je mi premiérou. Tu jsem nikdy neviděl, i když mám hromadu podobných z té samé události.

Koukám, že jsem obut do boxbot. Což byly boty na box, který jsem sice nikdy nepěstoval, podobně jako další mnozí muži putující letní divočinou, abych po nich ve sportovních obchodech ovšem často nesáhl. Byly lehké, kotníkové, skvělé a levné. Podobné byly také zelené plátěné kanady tzv. invazkecky za 16 Kč v Kotcích (obě vzpomínky na boty do popisu foteček ale nepatří)", tak okomentoval nalezené fotečky Pedro.

Právě poslední fotka ze seřadiště bude předána Pedrovi 13. prosince na akci Pražské Dvojky – Hoši od Bobří řeky. Zbylé fotografie byly 13. listopadu předány Bobovi do Skautského archivu, který o ně a o tento náš zvěřejněný popis projevil zájem.

 

Na stránkách Psohlavců je osobnost Bobra – Zikána popsána podrobněji. 

            


Použitá fota a výstřižek: Skautský archiv a archiv Pedra

Vytvořil 15. listopadu 2023 v 07:56:17 Menhart. Upravováno 2x, naposledy 17. listopadu 2023 ve 12:45:22, Menhart


Diskuze ke článku

Vložení nového komentáře
*
*
*