iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Který plantážník ve službách dětské ilustrace vytvořil logo oslav 80. výročí Rychlých šípů?

5.3.2018 22:48
Autor: Menhart, Počet přečtení: 11668

Dej si placku na čelo, plantážníku! Rychlým šípům bude v prosinci 80 let a Skautská nadace Jaroslava Foglara plánuje na tento rok řadu událostí a šípáckých předmětů. ZDE

Poněvadž se grafik a typograf Martin Pecina o Vánocích 2017 nudil, nakreslil pro tu příležitost logo, které by mělo většinu akcí k 80. výročí RŠ spojovat. Vychází z legendární vlajky Rychlých šípů a aktualizuje ji pro dnešní dobu – podívejte se na různé aplikace. Logo můžete na svých akcích využívat i vy 
POZOR na obrázky - na ty se vztahují autorská práva a SNJF si pro svoji potřebu ukázky použití loga v manuálu domluvila s autory práva na využití právě v manuálu. Pokud chcete obrázky využít i vy, musíte si to s autory domluvit sami...


Možná si Martina, i když je tak známý, neumíte nikam zařadit.

Je to ten troufalec a nešťastník, co kritizoval naši výstavu Spojeni Foglarem v článku Buďme svorni! Kapitán Iglo ve službách dětské ilustrace (literární měsíčník Host 6/2017, str. 74). Však jsem mu hned 19. června 2017 napsal jak výstava SPJF vznikala nadšenecky a že si tolik jeho kritiky nezasloužila.
V odpovědi z tohoto plantážníka vylezlo, že vlastně kritika grafiky byl jen „oblouk“, aby se ve svém článku dostal tam, kam potřeboval – k ilustracím a ilustrátorům obecně. Že vlastně to, co ho na celém pražském knižním veletrhu nejvíce zaujalo, byla právě tato naše výstava...

Martin následně SPJF nabídl, že klidně výstavu zdarma předělá do profesionálnější podoby, že Foglar a jeho dílo je velké téma jeho dětství. Dodnes Martin nosí v klopě většiny svých sak žlutý špendlík, ve všech foglarovkách má vylisované listy ginga a každý rok minimálně pět nebo deset „kanonických románů“ znovu přečte – komiks Rychlé šípy dokonce několikrát ročně. V knihovně má X ježků v kleci, většinu kobesovek, foglarovky z Odeonu Olympie před rokem 1989 (opraveno dle připomínky) i jiných nakladatelství, stejně jako knížky o Foglarovi, o Dvojce nebo o Stínadlech od různých autorů.

Komiksy RŠ, Mladé hlasatele a Vpřed si nechává vázat do poloplátěné vazby u jednoho výborného knihaře… a tak dále – to by bylo na dlouho. Čili abych jeho přiznání zkrátil a shrnul – Foglar je natolik důležitou součástí jeho života, že rád by věnoval nějaký čas a energii k tomu, aby mu něco vrátil zpátky.

Řeknu vám, to se v jeho emailu četlo moc dobře... Martin Pecina je náš člověk.

 

Protože stále čekáme na poslední panel k výstavě Spojeni Foglarem, který zatím nebyl kurátorem výstavy a předsedou SPJF vytvořen (a výstava mezitím objíždí republiku), vrhl se Martin do jiné práce. Udělal modernější tabulku na Modrý život a jeho oblíbeným „obloukem“ se dostal k pořádné porci Foglara. Ono vytvořit logo pro tak notoricky známou značku Rychlých šípů není vůbec snadné.

 

Možná by mu chtělo oplatit jeho kritiku naší výstavy a také mu něco „grafického“ vytknout u loga, ale co? Ukázky z manuálu loga jsou dobré a nějaká kritika se těžko hledá. No řekněte sami...

Já nic zásadního k vytknutí na logu nenašel – snad jen to, že mi chybí žluté slunce. Vlajka Rychlých šípů – červená, žlutá a černá je velice výrazná barevná kombinace a také díky tomu jasně zapamatovatelná pro několik generací čtenářů. Už si většinou nikdo nepamatuje, jestli šípů bylo na vlajce pět nebo tři, ale s tou žlutou Šípáci dobyli svět.

Martin se v logu snažil žluté slunce udržet elespoň žlutými šípy, ale ty barevné plochy na vlajce a ten trojúhelník s kruhem – to jsou výrazně dominantní grafické prvky. To mi chybí, i když rozumím potřebě zjednodušení.

V manuálu loga dokonce existují verze loga bez žluté. Musí to být – někdy se to může hodit, ale sám jsem zvědav, kterou barevnou verzi loga budeme letos vídat nejčastěji.

 

 

Takže – logo oslav Roku Rychlých šípů máme na začátku tohoto roku. 80. výročí Rychlých šípů je až na konci roku. Skautská nadace Jaroslava Foglara bude Rok Rychlých šípů udržovat až do veletrhu Svět knihy v květnu 2019. Tedy času na oslavy máme dost. Jak toto období strávíme a čím ho vyplníme záleží jen na nás. Martin začal s logem a práce se vydařila. Od té doby udělal také pohlednici, bubliny, placky, otázky foglarovek... Opravdu je Foglar důležitou součástí jeho života, když mu toho tolik vrací.

Jistě nám s jeho logem tento Rok Rychlých šípů připraví mnohé krásné zážitky. Takže vzhůru za Rychlými šípy. Teď – anebo nikdy!

 MenhART


 

Informace o možnosti používat logo Roku Rychlých šípů na vašich akcích naleznete ZDE.  Ukázka použití loga:

 

Geneze vzniku loga na skautskanadace.cz/rok-rychlych-sipu-logo-k-mani/

 


Foto: archiv Martina Peciny, SNJF.cz. 

 

 

Vytvořil 2. března 2018 ve 23:10:09 Menhart. Upravováno 10x, naposledy 7. března 2018 v 09:29:03, Menhart


Diskuze ke článku

28. prosince 2018, 11:44
Opičák

Font do PC

Zdravím,
existuje někde volně dostupný font z nadpisů komiksů RŠ do PC? :-)

Předem díky.
10. března 2018, 10:46
MVBobr (administrátor)

Písmo...

Borcům přes grafiku sděluji, že logo SPJF vycházelo z loga Klubu přátel Jaroslava Foglara (cca před 50 lety), grafik Pluto (Vl. Pechar) jen v roce 1990 obměnil slova... místo Klub přátel - dal Sdružení přátel.

9. března 2018, 19:33
Čáp (administrátor)

To by byla škoda, Menharte. Myslím, že je krásné, že na iklubovně můžeme vést i téměř odborné diskuze nad přibližně foglarovskými tématy - a nakonec - sám jsi si ji vyžádal. Martin je jistě dosti kvalifikovaná osoba a mě zase naplňuje amatérský zájem o typografii - takže díky vám oběma za odpovědi a připomínky a doufám, žé mé typofašistické poznámky vás nenazdvihují až příliš.

Co se Fishera a Fischera týče, sypu si popel na hlavu; to je tou angličtinou všude kolem mě. A to jsem měl na základce jako první němčinu… :)

9. března 2018, 14:25
Menhart (administrátor)

Rychlé ->->->

Toto používáme na tričkách (Je to bíle na černém. Obarvil jsem to jen v této ukázce.) a pokud se nikdo neurazíte, pošlu Čápovi a Martinovi na sebe kontakty, ať typografické diskuze vedou emailem nebo se přesunou na jiný odborný server. :-)
Já už se ztratil jako tehdy u Kostelního plácku...

9. března 2018, 13:50
Martin Pecina

Čápe, pakliže jsem zmiňoval logo Rychlé šípy, měl jsem na mysli to Fischerovo, které se objevovalo v záhlavích některých příběhů publikovaných ve Vpředu (Rychlé šípy na Hadím vrchu, Nevolej žertem o pomoc apod.), dále na obálkách Vpředu (https://www.databazeknih.cz/images_books/26_/261263/big_60-veselych-i-vaznych-pribehu-klubu-261263.jpg) a později také těch souborných vydáních (http://foglarweb.deg.cz/Obrazky/Clanky/174.jpg). Je to podle mne nejznámější typografické provedení nápisu Rychlé šípy, byť existuje v různých mírně odlišných podobách. A to právě kombinuje úvodní verzálku s minuskami, je to kaligrafická švihovka typická pro reklamní nápisy z počátku minulého století.

Když zmiňuji inspiraci unciálami, je to v tom smyslu, že podobně jako v unciálách kombinuji „minuskové“ a „verzálkové“ formy vedle sebe, v jediném nápisu. Čili unicálu zde zmiňuji primárně jako princip, ne jako otrocký přepis nějaké kodifikované formy. Právě proto, že zdrojové písmo pro mé logo (konkrétně Ladislav ze SCTF) obsahuje řadu liter odvozených z oválu nebo kruhu (zde např. C), mohl jsem si dovolit vložit do nápisu nově vytvořené litery, založené na obdobném principu (Y, É). Domnívám se, že znalec starého logotypu Rychlé šípy v mém řešení verzálkového Y ten odkaz na původní kaligrafické provedení vidět může. Ne že by to snad pro výsledek bylo nějak zásadní, považuji to spíše za okrajový detail pro fajnšmekry, ale jako vysvětlení mé úvahy to snad stačí.

(Písmo v logu SPJF je vynikající, bohužel je ale nekvalitně reprodukováno a znásilněno do kruhu.)
9. března 2018, 10:28
Rolf (administrátor)

Fisher nebo Fišer?

Tak si tu čtu v komentáři jméno ilustrátora Rychlých šípů, a myslím že to byl Jan Fischer, nikoli Fisher nebo snad Fišer. A to jsme mu Čápe byli nedávno na hřbitově zapálit svíčku :) 

8. března 2018, 15:45
Menhart

Čápe, můžeš logo použít,

ale umej si pak hned ruce mýdlem...
Ať se Šestnácteru dále daří. Dnes jsem koukal, že to hraje 1118 lidiček. To už je skoro celé Brno. Gratuluji. Jste pašáci.
8. března 2018, 14:12
Čáp (administrátor)

Díky za vysvětlení pohnutek, které skoro dává smysl. Leč argumentovat „inspirací unciálou“ mně připadá stejné jako argumentovat „inspirací minuskulemi“. Unciála to totiž imho není. A tedy se můžeme vrátit k původnímu dotazu proč byl majuskulní nápis takto selektivně insprován. Ovšem na ten již Martin Pecina odpověděl (odkaz k Fisherem nakreslenému skriptu), za což děkuji, byť stále s provedením nesouhlasím. Už proto, že Jan Fisher byl (pokud se nepletu, nemůžu teď ověřovat u všech 316 příběhů RŠ) ve využití majuskulní formy striktní.

Písmo na logu SPJF (kromě toho, že je tedy hrozné) využívá čistě romantické unciální Menhartovy formy. Tam tedy nejde o inspiraci, ale skutečnou unciálu. Můj (nepodstatný) osobní názor však je, že unciála je až pár set let přežitý patvar.

Můžu to hrozné logo umístit na web Šestnáctera? :-)

7. března 2018, 09:25
Menhart (administrátor)

Velká a malá písmena

Nechtěl jsem se tím chlubit, ale Menhart (Oldřich) má prsty i v písmu, které má SPJF ve znaku.

Čápe, koukni na to a uvidíš SdRUŽeNÍ pŘÁtel jAROSlAVA fOGlARA a to ještě u nějakých verzálek bych snesl argument, že to jsou vlastně minusky. 
V případě SPJF bych však věřil, že font byl vybrán účelově s touhou po záměrné provokaci. :-) 
Já však ale u založení sdružení či vzniku loga nebyl...
 

7. března 2018, 02:58
Martin Pecina

Vážený Čápe, inspirace pro typografické řešení pochází ze starých unciál, typických svými okrouhlými rukopisnými formami. Ačkoliv se jedná o písma vzniklá v prvním tisíciletí našeho letopočtu, přežívala v různých podobách prakticky celý středověk. Lze velmi správně namítnout, že jde o prehistorickou a vyvanulou formu latinky, jenže různé novodobé adaptace unciálních písem či jejich parafráze nacházíme začasté i v současnosti. Slavný český písmař Oldřich Menhart nakreslil v 50. letech minulého století svou slavnou verzi unciály pro Grafotechnu. Ale nebyl jediný, kdo se v historickém dědictví inspiroval. František Štorm před několika lety zveřejnil písmo Gallus Konzept, ve kterém čerpá z evropské typografické historie a domýšlí její další možné formy. Jindy zase písmaři nabízejí rozličné alternativní „stylistické sady“, po jejichž zapnutí je možné v sázecím programu latinku lehce občerstvit, třeba právě unciálou inspirovaným tvaroslovím. Nebo se kombinace minusek a verzálek promítá do řešení malých kapitálek, tomu pak někdy říkáme „hybridní kapitálky“.

Podstatné je ale to, že v mém případě se nejedná o samoúčelný nebo samolibý grafický efekt. Vzhledem k tomu, že originální logo (nápis, značka) Rychlé šípy je tvořeno skriptem, ručně zhotoveným nápisem, chtěl jsem tento kaligrafický princip naznačit i v logu k výročí RŠ. Záměrně používám písmo jednoduché, lineární, geometricky konstruované, aby sneslo i brutální zmenšení, aplikace ražbou, gravírování, hrubou digitální kompresi apod. Jedna z možností, jak geometricky konstruované písmo polidštit a vnést do něj rukopisnou inspiraci, je změna skeletu vybraných znaků. Potom lze například Y řešit levostranným výběhem anebo použít okrouhlou formu E, inspirovanou kresbou minusky ze stejného souboru. Ostatně zásahů do kresby znaků jsem provedl více, především jsem zcela překreslil diakritická znaménka, takže čárky teď mají atypickou horizontální formu, která navazuje na dráhu šípů, aniž by to ubíralo na čitelnosti nebo srozumitelnosti.

Krizmene, omlouvám se za svůj omyl, místo Odeonu jsem měl na mysli Olympii (před rokem 1989).



6. března 2018, 20:43
Krizmen

Dotaz

Které foglarovky vyšly v Odeonu. Zřejmě mi něco uteklo :-)
Teď vážně, logo je fajn.
6. března 2018, 11:46
Čáp (administrátor)

Já bych kritiku měl. U loga, jako i některých podobných grafik, často přemýšlím, zda je využití fontů nehezky kombinujících malá a velká písmena motivováno touhou po záměrné provokaci, která má přitáhnout pozornost nějakou podvědomou negativní asociací typu „tohle tam přece nepatří“, nebo skutečně pouze estetickým cítěním autora, které jde proti evropské tradici staré 1200 let. Ať je to tak nebo tak, nápis RyCHLé se mně moc nepozdává.

Vložení nového komentáře
*
*
*