iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Bobří stopou 4/2019 aneb Co se jinde nedočtete

13.3.2020 07:27
Autor: Jezek, Počet přečtení: 1208

Na titulní straně poslední Bobří stopy v roce 2019 (a zároveň první v roce 2020?) je Pierre Brice (vypadá to jako fotka, ale je to ještě ilustrace). Legendární představitel legendárního indiánského náčelníka. Ano, i na Vinnetoua přijde v této Bobří stopě slovo, ale popořádku…

Autorem ilustrace je Miroslav Pospíšil, s nímž vedl rozhovor Jan Koten. Vyprávění bohužel není původní, ale přejaté (byť upravené) z časopisu Exit, resp. Exit 162 jež vychází jako magazín pro obyvatele Velké Bíteše.
Ještě předtím vás však nekrolog Aleše Durčáka upozorní na skon Pavla Krajíčka, kterého asi znáte především podle jeho Skautské přezdívky – Akéla. Muž, jenž odešel v poměrně mladém věku 76let je prvním, kterému se (vzpomínkově) toto číslo Bobří stopy, členský časopis SPJF, věnuje.

Na straně 6. vás na první pohled upoutají notoricky známé scenérie z filmového zpracování Vinnetouových dobrodružství, jak je známe ze stříbrného plátna koprodukce Německa s Jugoslávií. Po stopách záběrů se vydal Jan Machálek, jež zde v Bobří stopě praktikuje onen systém srovnávaček – kdysi a dnes.
Článek jaksi opticky splývá s povídkou, která začíná na straně 7. Druhý příběh Jirky Bureše - díl první. Jde o volné pokračování povídky Františka Lopoura z předchozího čísla Bobří stopy, které se nyní jmenuje IŠKA. O kom, nebo o čem je řeč?

O stranu 9. se s nedokončenou povídkou dělí druhý nekrolog tohoto čísla. Vzpomínku tentokrát Jiřímu Vodenkovi - Jírovi věnoval jistý Vojta. To strana 10 je o poznání veselejší, neboť nám zvěstuje, že se mimořádného jubilea 90. let dožil mimořádný člověk: Miloš Zapletal – Zet. Pro mnohé především spisovatel a výchovný činovník, ale pro mnohé rovněž velký vzor a kamarád.

Strany 11-14 okupuje čtyřstrana skupiny P4K se svými kvízy, zajímavostmi a hlavolamy. Stranu 15 připravil Ivan Jung – Mexičan se zajímavým trojrozhovorem mimo jiné s Naďou Urbánkovou a skupinou Fleret. No, víte, jakou písničku, svoji písničku má Naďa nejradši?

Winogovu dvoustranu o starých klubech „narušuje“ připomínka dalšího jubilea. Dlouholetý člen SPJF Milan Lebeda – Alpín připomíná, že se 80-narozenin dožil Marko Čermák. Pro ty, kteří neví, jde o autora posledních původních Rychlých šípů, ještě v tandemu s Jaroslavem Foglarem. A nezapomněno je i na Bimbu.
Na straně 18-19, tohoto mimořádně natřískaného čísla Bobří stopy, je krátká, dvoustránková vzpomínka na Jaroslava Foglara, jejímž autor je dlouholetý spolupracovník SPJF a jeho člen Josef Bláha – Řešetlák. Jeho příspěvek pak doplňuje reflexe z Třebíčských Stínadel z pera Víta Oplatka.

No, a než se začtete do dvoustránkového stripu Jiřího Filípka o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi, který končí otevřeně, neboli pokračováním v příštím čísle…. (abyste se měli na co těšit), tak vám ještě Marek Polák - Sharp, celostránkově připomíná proběhnuvší výročí 50. let od vzniku a uvedení Bočanovy Záhady hlavolamu.
Ale ještě dřív vás na straně 21., opět Alpín, upozorní, na další skon. Je to tak, nekrology jsou zde hned tři. Naposled jde tedy o Vladimíra Pechara – Pluta, autora pomníku v legendární Sluneční zátoce… Odešel kráce před dovršením 89. let.

A, vy ji ještě nemáte?!

Za laskavé poskytnutí nejnovějších čísel Bobří stopy děkuji Vojtovi.

Vytvořil 13. března 2020 v 07:28:59 Jezek. Upravováno 1x, naposledy 11. dubna 2020 ve 12:35:06, Jezek


Diskuze ke článku

25. dubna 2020, 13:32
Akademie Jaroslava Foglara

Obrazy s portrétem JF ve prospěch charity

O půlnoci 24. dubna byla ukončena charitativní aukce dvou obrazů s portrétem Jaroslava Foglara a jeho literárních hrdinů. Po 13denní elektronické aukci byla lavírovaná kresba Jiřího Filípka vydražena za 9000 Kč a akvarel Karla Zemana se prodal za 15500 Kč. Získané peníze poputují na charitativní konto oldskautské sbírky Mince k minci, a jsou určeny na podporu výcviku asistenčních psů Pomocné tlapky. Pro Bobří stopu 1/2020 připraví AJF článek o průběhu aukce.
8. dubna 2020, 21:00
Tonda Plíhal

du

Du... du... dusno?
7. dubna 2020, 19:53
baltazar

poděkování

Ahoj, Bobře, BS č.4 mi dnes v pořádku přišla.Ještě jednou moc děkuji za rychlé vyřízení mé reklamace. Srdečně zdravím! PS:Píši raději zde, protože na Bohouškovi začíná být nějaké "dusno."
21. března 2020, 13:10
Ludvík Souček děd.

Zase ten tartanový stadion

Proč jsou u některých komentářů zase zobrazeny ty tartanové ovály atletických stadionů? To už tady jednou bylo. Censura?
Vložení nového komentáře
*
*
*