iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Vyšly Rychlé šípy v ukrajinštině - 2. upravené a rozšířené vydání

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

28.2.2023 22:06
Autor: tendruhejvojta, Počet přečtení: 1848

Obrázek ke článku Vyšly Rychlé šípy v ukrajinštině - 2. upravené a rozšířené vydáníSPJF pro velký zájem o první sešit Rychlých šípů v ukrajinštině vydalo druhé vydání se třinácti nově přeloženými příběhy Rychlých šípů navíc. V následujících dnech proběhne distribuce sešitu do škol, centrech, organizací i rodin, ve kterých pobývají a žijí ukrajinské děti. Velmi děkujeme všem dárcům na donio.cz a Plzeňskému kraji za finanční podporu projektu a dále SNJF za poskytnutí autorských práv.

Přednostně jsme nachystali sešity pro všechny dárce z Donio.cz, kteří o sešit stáli. Zítra (1.3.2023) budou všechny odeslány. Následně proběhne distribuce k ukrajinským dětem. Všichni, kdo by měli možnost a zájem o distribuci sešitu (zdarma) do škol, organizací, nemocnic, rodin apod., prosím pište na spjf@spjf.cz.

Pro ty z vás, kteří byste rádi měli sešit ve své sbírce, jsme připravili prodej omezeného počtu kusů na http://obchod.spjf.cz/produkty/rychle-sipy-v-ukrajinstine-ii-366. Prosíme ale, abyste si na jednu osobu objednávali pouze 2 kusy, aby se dostalo na všechny zájemce. Zároveň prosíme o strpení, pokud vám zásilka či faktura nepřijde úplně hned - předpokládáme, že rozesílka a chystání sešitů určených dětem z Ukrajiny, jakož i vám, zabere dost času...

Vytvořil 28. února 2023 ve 22:18:12 tendruhejvojta. Upravováno 1x, naposledy 28. února 2023 ve 22:19:17, tendruhejvojta


Diskuze ke článku

8. dubna 2023, 12:15
Slavomil Janov

K číslování stran RŠ v ukr.

Nejdříve je třeba určit, zda se na sešit RŠ v ukrajinštině má nahlížet jako na knižní publikaci, či magazín nebo časopis. V případě „knihy“ (což ale tento sešit svojí formou určitě není) by bylo číslování stran samozřejmé až od první textové stránky, tedy bez obálky, patitulu, titulního listu s názvem atd.
RŠ v ukrajinštině však naplňují spíše formu magazínu (časopisu). V tomto případě u časopisů/magazínů domácí provenience se číslování provádí zpravidla od první strany, včetně obálky – tedy nečíslovaná obálka 1 + 2 a dále číslovaný blok 3-4-5-6-… atd.
Ani v tomto však v číslování časopisů není úplná shoda a jednotnost. Většina u nás vycházejících časopisů je číslována včetně obálky – byť na obálce číselný údaj uveden není, ale do celého bloku se počítá. Některé magazíny obálky ale nečíslují, resp. číslují až blok mimo obálku od strany 1 atd.
Mám před sebou několik náhodně vybraných časopisů a magazínů: Týden - Pestrý svět - Sedmička - Žena a život - Radniční noviny - Magazín Formaggeria – Mladý svět – Reflex – Magazín MF Dnes – Střelecká revue – Soccer – Zbraně a nádoje…. Všechny jsou číslovány tak, že první strana obálka (bez uvedení čísla) je pojímána jako strana 1 a 2 a následuje číslovaný blok od strany 3 atd.
Některé časopisy (je jich ale výrazná menšina!), většinou licenční tituly převzaté ze zahraničí (např. mám před sebou Buseness či National Geographic id.) však obálky nečíslují. Důvodem nezřídka ale je, že po obálce následuje řada reklamních stran a první textová začíná až po bloku mnoha listů (např. v uvedeném magazínu Business je skladba: titul/obálka + 13 reklamních listů – a následuje str. č. 27…
Souhlasím, že tato diskuse je mimo rámec „foglarovského tématu“, ale nutno se ohradit vůči zcela mylnému a ničím nepodloženému tvrzení, že číslování RŠ od strany 3 je chybou. Prostě není! A ostatně i TAM-TAM či Sběrač číslovaly všechny strany od jedničky hned od obálky. Howgh!
17. března 2023, 10:01
Menhart

ad Chyba-nechyba

Tak snad už to lze uzavřít, že u RŠ UA a třeba BS (časopisů a knížek):

- se obálka nečísluje a nezapočítává (Slávku!!!),

- se mělo začít číslem 1,

- chybou je tedy nejenom paginace na 3. straně obálky (a ještě k tomu chybná), ale i ta 3 na 1. straně vnitřku (časopiseckého bloku).


Je jedno, jestli sešit obsahuje komiks a pak má jiný obsah - prostě obálka se nečísluje a ani nezapočítává.

Pokud v obsahu na něco na obálce chceme upozornit, napíše se třeba "3. strana obálky", ale nezapočítává se.

Slávek si to nejspíše plete s novinami, kde se čísluje již od 1. strany, protože tam není obálka (ale jen hlavička). Ovšem i u novin se to čísluje průběžně, ať je tam komiks nebo jiný obsah.

Vzhledem k zaměření tohoto webu, myslím si, že téma sazby tu bylo vrchovatě a netřeba to dále natahovat. Důležité je, že výsledkem diskuze není nějaký nesmysl a vše se uvedlo na správnou míru.
16. března 2023, 15:37
Velký Font

Číslování stran

Je dobrým a odvěkým pravidlem, že se čísluje vždy jen knižní (nebo časopisecký) blok, a to od strany 1 dále. Obálka je z číslování vždy vyňata, stejně tak předsádky u pevných vazeb. Jsou-li vstupní strany vyhrazeny pro signet, patitul, frontispis či titul, zpravidla svá čísla vytištěná nemají, ale do číslování se počítají. Takže pak číslování může začínat až na 3. nebo 5. nebo 7. nebo jiné straně číslem 3, 5, 7 atp. Dovedu si představit zcela výjimečný případ, kdy začíná číslování už na obálce, ale to by se muselo jednat o specifický umělecký nebo koncepční záměr či nejapný vtip, což jistě není tento případ.
15. března 2023, 15:52
Slavomil Janov

Chyba-nechyba

Jedinou drobnou (dvoj)chybou v číslování sešitu je mylné označení předposlední strany - nebo, chce-li - třetí strany obálky. V celkovém pořadí je to strana 35, která je mylně označena jako 39. Ve skutečnosti by ale tato strana neměla být číslována vůbec, protože se jedná o list obálky - a ten není číslován ani v případě titulního listu (= strany 1 a 2), ani v případě strany 36.
Otázkou je, zda by se "obálka" měla či neměla číslovat, resp. zda-li vnitřní blok by měl/neměl začínat číslem 1. Pokud by celý sešit byl sestaven jen a pouze z komiksových stran, pak by číslování od prvního příběhu (= strana 1) mohlo být logické. Jenomže komiks v tomto sešitě končí na straně 31 a pak následují čtyři textově-obrazové stránky. Takto dané "správné" číslování - jak tvrdí Menhart - by bylo nesmyslné. Takto je provedené číslování logické - tedy s výjimkou oné chybně (a navíc zbytečně) očíslované strany "39". Myslím však, že žádný ze starých sazečů či metérů (kde jsou ty staré zlaté časy "horké sazby" a "kartáčových" náhledů stran?) se kvůli tomu ale v hrobě neobrací. Je to totiž obecně vlastně fuk... :-)
14. března 2023, 12:51
Menhart

Číslování

Ono je chybou, že 1. stránka je již stranou 3. Na str. 3 má být "jednička", protože obálka se nečísluje, ale asi se systém číslovat i obálku převzal z Bobřích stop, kde je to taky chyba, ale tím, že 2. strana obálky je textová, tak to ještě snad lze akceptovat - ale starý sazeči se v hrobě obrací... :-)
14. března 2023, 08:52
lcaja.senov@cmail.cz (administrátor)

2 x 18 = 36

Nazdar, Sachino!

Též jsem si toho povšimnul.

Řešením tohoto 'rébusu' by mohlo být to, že při psaní (ťukání) čísel stran do editoru ten kdo ťukal zaměnil diktovanou a slyšenou stránku 'pět' za 'devět' a už to bylo. No, "pět" a "devět", to zní skoro stejmě. Nebo ne?

Pozn.: Škoda, že nejsou v sešitu číslovány stránky 1,2 a také poslední strana 36 (čtvrtá strana obálky). To by ta záhada byla ještě větší!

Nebo že by to byl foglarovský záměr vydavatele a popud k nové pátrací hře "Hledáme stránky 35 až 38"? "-))

Donald

 

12. března 2023, 19:52
Sachino (přihlášený)

RŠ v UK 2

Pouze drobný poznatek (žádná tragédie!,spíše zřejmě nechtěný překlep), kterého jsem si při prohlížení sešitku všiml. Po straně 34 je další strana očíslovaná číslicí 39.
3. března 2023, 13:02
Libor Čája - Donald

RŠ v ukrajinštině

Ahoj, kamaráde Menharte!
Z toho pátého místa (školy) beru 'šípáky' zpět v pondělí 6.3.2023.
Jako další místo této 'putovní výstavy' mám vyhlédnutou další velkou 'základku' v Havířově, kde je povícero ukrajinských dětí.
Moji nabídku instalace 'putovní výstavy' tam projednají 21. března na poradě a pak se uvidí.
Donald

3. března 2023, 09:30
Менхарт

A3 RŠ v UA

Výstava příběhů by tak ale hodně narostla. Pokud si na to troufáš, můžeme to zkusit.
3. března 2023, 00:01
Libor Čája - Donald

RŠ v ukrajinštině

Ahoj, kamarádi!
Nové RŠ v ukrajinštině jsem dnes obdržel poštou a díky za ně.
Kontrolní otázka: Budou o nově do ukrajinštiny přeložené komiksy vydány i jako listy ve formátu A3?
Původních 20 listů (komiksů s ukrajinskými i českými texty)jsem postupně zprostředkoval již do pěti škol.
Vložení nového komentáře
*
*
*