iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Minivýstava Rychlé šípy na sokolovském zámku

12.7.2022 00:25
Autor: Menhart, Počet přečtení: 836

Muzeum Sokolov, p.o., Karlovarského kraje se připojilo k iniciativě SPJF představit ukrajinským dětem Rychlé šípy a pomáhá zajišťovat distribuci sešitů s komiksovými příběhy Rychlých šípů v ukrajinštině v rámci Karlovarského kraje.

Rozhodlo se také udělat malou propagační výstavku příběhů Rychlých šípů v ukrajinštině v rámci svojí „Galerie za sklem“, tedy výkladních skříní bývalé čítárny městské knihovny, která nyní čeká na transformaci v muzejní kavárnu.

Muzeum v Sokolově od SPJF obdrželo 20 panelů formátu A3 komiksů „Rychlé šípy- Švidki strili“, které jsou doplněny o české texty z bublin. Pod výstavou jsou vystaveny také knihy Jaroslava Foglara a další předměty s ním spojené - viz video na konci příspěvku.
Výstavka je přístupná do konce srpna od středy do neděle od 9–17 hodin. V pondělí a úterý je výstava dostupná buď na požádání nebo pokud je otevřená mříž brány.
V případě předchozí domluvy na tel. čísle 736762755 nabízí ředitel muzea Ing. Michael Rund krátkou komentovanou prohlídku výstavy pro skupiny, ale i pro jednotlivce. Na tomto čísle se také zájemci dozví, kde mohou získat Rychlé šípy v ukrajinštině.

Výstava může být i u vás - pokud ale pro to něco uděláte
V letošním roce slavíme 115 let od narození Jaroslava Foglara, autora slavných Rychlých šípů, ale i dalších mnoha knih pro mládež.
Od 24. února 2022 máme kvůli napadení Ukrajiny Ruskou federací v České republice více jak 100 000 ukrajinských dětí. Proto se Sdružení přátel Jaroslava Foglara s laskavým svolením Skautské nadace Jaroslava Foglara rozhodlo přeložit do ukrajinštiny 17 jejich příběhů, přidat příběhy Rychlé veverky v kresbě Pavla Čecha a 13 bobříků v kresbě Libora Baláka a to celé dát do pěkného komiksového sešitu. Součástí sešitu je i dvojstrana o pobytu Jaroslava Foglara a jeho oddílu, pražské Dvojky na Podkarpatské Rusi v roce 1938. Sešity jsou zdarma distribuovány ukrajinským dětem, aby se touto formou seznámily s tímto českým fenoménem.
Sešity s příběhy SPJF poskytuje školám a dalším místům s výskytem ukrajinských dětí. Distribuce probíhá pomocí dobrovolníků - třeba i v Sokolově...

SPJF přeložené komiksy využilo také k vytištění plakátů ve formátu A3, které poskytuje organizátorům výstav RŠ v ukrajinštině. První plakáty putovaly do Sokolova, kde výstavu zorganizoval foglarovec Michael Rund. Další sady plakátů budou putovat do Tábora, Šenova, Nového Města na Moravě, Prahy a snad i do Brna...
Pouliční výstava Rychlých šípů může být i u vás ve vašem mětě, pokud ji pomůžete zorganizovat. Více ZDE.
Video z muzea v Sokolově: https://fb.watch/ebD8tRSWPw/
 

Sepsali: M. Rund a Menhart
Foto: SPJF a M. Rund

Vytvořil 12. července 2022 v 00:48:41 Menhart. Upravováno 2x, naposledy 12. července 2022 v 01:02:38, Menhart


Diskuze ke článku

22. července 2022, 18:29
Datel

VELKÁ POCHVALA ZA RŠ PRO UKRAJINCE

Chci touto cestou krátce poděkovat a především pochválit tým V.Hanuše ze SPJF za realizaci projektu Rychlé šípy v ukrajinštině !!! Fakt bezvadný nápad = bezvadná realizace = bezvadná prezentace !!!
18. července 2022, 09:17
Rolf (administrátor)

Muzeum Sokolov

Velmi pěkná iniciativa, ve městě na Ohři se toho chopili hezky. Přepošlu kolegyním do K. Varů, třeba by tam s dětmi mohly zajet na výlet. 

Vložení nového komentáře
*
*
*